Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Sugestie, uwagi i informacje o forum

Temat:  Pare slow o kazdym z nas...
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: środa, 9 sierpnia 2006 17:47:18
Pani Kamilo, bardzo dobry pomysł, ale kłopot z intrawertykami. Oni też mogą kochać storczyki. Więc wtedy może raczej o relacji ja - moje storczyki, a nie ja - moje wnętrze. Myślę, że mówienie innym, że interesuje mnie i to, i to, i tamto, może być bardzo kreatywne. Warto indukować w innych różnorodną aktywność i pomagać im otwierać się na otaczający świat. Niech wszyscy sobie mówią co chcą, ale tak naprawdę każdemu z nas jest potrzebny kontakt z drugim Człowiekiem.
Pozdrawiam!
Romek

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: środa, 9 sierpnia 2006 18:10:46
Ooooo... miło powitać fachowca
Wreszcie mamy "naszego człowieka" , który nam pooznacza nasze fałszywie podpisane rośliny
Ja to mam najlepiej, bo na Kanonią mam kilka metrów, więc z moimi Coelogyne mogę tam spacerować w miarę kolejnych kwitnień
Oczywiście, jeśli zostanę zaproszony
Pzdr Jurek

Autor: R. Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: czwartek, 10 sierpnia 2006 16:50:33
Drogi Jurku, akurat tak się składa, że wiem jak powstają gatunki roślin, ale to wcale nie oznacza, że znam się na storczykach. Sam wiesz, że jest to świat przeogromny i raczej wysoce dyskusyjny, gdy chcemy stwierdzić co jest jakim gatunkiem i czy w ogóle jest jakimkolwiek. "Zupa storczykowa" została tak bardzo zamieszana przez człowieka, że trudno jest tutaj poruszać się "bezpiecznie". Prawda o mnie jest taka, że stałem się od niedawna miłośnikiem storczyków, chociaż "miłośnikiem" roślin zawodowo jestem od dawna. Liczę na wystawę storczykową, która będzie we Wrocławiu we wrześniu, a na razie jestem stałym bywalcem giełdy na Karmelkowej, bo po prostu polubiłem wizyty w tym miejscu. Z ogromną przyjemnością chodzę po tutejszym forum dlatego, ponieważ widzę, że mogę się tu wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć. To prawda, że jedna z koleżanek w miejscu pracy zajmuje się storczykami, ale akurat naszymi polskimi. Zatem może w przyszłości będę większym znawcą storczyków, chociaż podejrzewam, że częściej miałbym wątpliwości niż pewność.
Bardzo serdecznie Cię pozdrawiam !!!
Może zaistnieje okazja do osobistego kontaktu.
Romek

Autor: Milena
E-mail: milenca1@gazeta.pl
Data: środa, 18 października 2006 02:28:43
Ja również cieszę się z obecności na forum i mała uwaga - posiadam w swej kolekcji troszkę storczyków ale nie mam jakiegoś specjalnego parcia by się z tym obnosić. Prócz tego tak naprawdę od niedawna oglądam storczykowe strony w polskim internecie, a już zupełnie od niedawna zaczełam coś tam popisywać. Oczywiście to dobrze, że środowisko osób zainteresowanych tą grupą roślin tworzy jakieś grupy itp, bo z pewnością ułatwia to przepływ informacji, choć przyznac muszę, że jeśli się chce to i bez tego obejść się można - hmmm, może jako biologowi łatwiej było mi szukać informacji poza internetem Wydaje mi się, że skoro już "tu" jesteśmy szanujmy się nawzajem i pomagajmy, tylko dzięki takiemu podejściu rzesza storczyko-maniaków ma szansę się powiększać. Każdy z nas kiedyś zaczynał swoją przygodę - mając w łapkach swojego pierwszego storczyka, stąd nie irytujmy się aż tak bardzo, gdy poraz setny pojawia się na forum pytanie typu: ...jak podlewać itd

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 13 grudnia 2008 19:08:19
Witam!

Od pewnego czasu jestem "zapaloną" miłośniczką storczyków. Uprawa nawet kilkunastu egzemplarzy w "takich" warunkach mieszkaniowych to dla mnie wyzwanie, ale i ogromna radość . Po prostu w moim ogromnym bloku i na osiedlu z wielkiej płyty sąsiedzi nie podejmują się uprawy żadnych egzotycznych roślin, bo wszystkie im padają. Jakiś czas temu zaryzykowałam i kupiłam pierwszego falenopsisa, drugi przetrwał do dziś, obecnie mam ich ponad 10 na niewielkiej powierzchni. Stosuję proste energooszczędne doświetlanie z wyłącznikiem czasowym w okresie jesienno-zimowym, przez cały rok na kilka godzin dziennie działa nawilżacz. Trudno w mojej okolicy spotkać storczykowców. Ostatnio udało mi się poznać osobiście dzięki wymianie na forum, 2 panie z W-wy. Ciekawe, że storczykami interesują się zarówno młode matki, jak i samotne rencistki. Ale najciekawsze, że i młodzi mężczyźni dają się wciągnąć w taką roślinną pasję . Uważam, że zdjęcia forumowiczów nie są konieczne, to nie portal "nasza klasa" Nie każdy jest równie fotogeniczny jak nasze storczyki
Pozdrawiam Agnieszka z Warszawy

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: JAeuterpe@interia.eu
Data: wtorek, 16 grudnia 2008 11:58:19
Właśnie,popieram Agnieszkę.A jeśli ktoś tak bardzo chce się zaprzyjaźnić,a jest np. śmieciarzem i się tego wstydzi?
Pozdrawiam.
Elżbieta

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: wtorek, 16 grudnia 2008 19:56:40
Nie ma sie czego obawiac bo to stary watek z 2006 roku Dawno i nieprawda

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 17 grudnia 2008 22:46:22
A co będzie z tymi, którzy mają ładne zdjęcia tylko z wczesnego dzieciństwa (hi, hi, hi) , zawodowe osiągi a i owszem ale to nie powinno być tu ważne . Jest pewne niebezpieczeństwo skrzywienia szlachetnej idei . A ochrona danych osobowych ? Interesują mnie tylko botanicy (od biedy mogą być botaniczki) i storczyki. Jeśli ktoś jest kimś zaintrygowany to może bez skrępowania wysłać maila bezpośrednio . Ciekawsze i bardziej ambitne . Chcę storczyki traktować jako czyste hobby i tylko relaks np. po bojach życiowych ,,nurkuję w moje doniczki,,. Co więc z introwertykami ? Marta

Autor: Beata
E-mail:  
Data: piątek, 16 stycznia 2009 12:42:00
Co introwertykami?... Ano nic, bo ekstrawertycy którzy uważali ten pomysł za "świetny" nie znaleźli przez 2 lata czasu na choćby próbę zrealizowania go, więc jak widać wątek nie jest potrzebny. Gdyby ktoś strasznie chciał być znany to by tu zamieścił co nieco o sobie i tyle, nie przejmując się ze inni tego nie zrobili.
A śmieciarz akurat na tym forum nie jest oceniany pod względem zawodu ale z uwagi na zainteresowanie storczykami i CHĘCI (bo każdemu na poczatku wiedzy moze brakować). I tyle.

E-mail:  
Data: sobota, 17 stycznia 2009 09:41:40
Nie wiem dlaczego ja tu cos jeszcze dopisuje....
Zaintrygowal mnie pomysl z kategoryzacja smieciarza. Pani Beato, ja nigdy w zyciu bym nie pomyslala, ze mozna ludzi szufladkowac ze wzgledu na zawody? Jezeli Pani na taki pomysl wpadla, ze bylo by to mozliwe, tzn ze nie jest to pani obce
I na sam koniec - ta dyskusja przypomina mi odrobine polska polityke, ktorej zreszta nie znosze. Nic nigdy nie posuwa sie do przodu, bo wszyscy sa wiecznie zajeci grzebaniem w STARYCH (!) smieciach u innych, z niesamowita nadzieja na znalezienie brudow i okazaniem sie przez to bohaterem narodowym.
Dajcie juz spokoj z tym watkiem - to byl szczery pomysl na niezobowiazujaca innowacje forum - ogolnie okazal sie pracochlonny w praktyce (zmiana calej witryny) i ja to rozumiem Dziekuje za uwage.

Autor: Beata
E-mail:  
Data: poniedziałek, 19 stycznia 2009 15:03:42
Pani Kamilo, o śmieciarzu było wyżej, dlatego poruszam akurat ten przykład. Zakładałam, że umie pani czytać... Ale widzę, że woli pani obrażać ludzi ot tak, dla checy i bezpodstawnie, całkowicie nie rozumiejąc tekstu...

E-mail:  
Data: poniedziałek, 19 stycznia 2009 18:41:16
Rzeczywiscie niedoczytalam, ze bylo juz o smieciarzu wyzej! Przepraszam i zwracam honor!!

Autor: kamil
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: poniedziałek, 13 lipca 2009 18:03:41
przegladając różne fora czytam pytania jakie zadają ludzie. z czasem dochodze do wniosku że ci którzy je zadają nie maja kompletnie pojęcia o tym co mają w domu -chodzi mi o rosliny. wezmy pod uwagę wypowiedz Izy 13lipca http://orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=24376 . można by pomyslec ze wiekszosc ludzi tak jak w/w Iza chce zameczyc rosliny. kiedy zakwitnie kwitl tak dlugo.
a moze by tak dac mu troche czasu by odpoczal???
porownal bym to do czlowieka. kobieta tez nie rodzi dzieci co 9 miesiecy . kazdy organizm musi odpoczać . wiec dajmy to samo zrobic i storczykom. jesli nie kwitnie to znaczy ze jest jakas tego przyczyna.

Autor: Beata B.
E-mail: arielka186@wp.pl
Data: niedziela, 1 września 2013 14:11:49
A ja odświeżę ten stary wątek ... Głównie dlatego, że nie znam osobiście-poza Mamą i przyszłą Teściową-miłośników storczyków... A byłoby fajnie np owymieniać się roślinami (w przypadku niektórych storczyków sympoidalnych jest to naprawdę nieskomplikowane), lub obejrzeć na własne oczy kwitnące orchidee np. sąsiadki z drugiej klatki ...

Ja również jestem z W-wy, dokładnie z Ursynowa. Storczyki miałam od lat kilku, jednak dopiero teraz na serio potraktowałam to hobby- za sprawą zalewania kolejnych, "dostanych w prezencie"-hybrydek Phanealopsisów- otóż ktoś mi powiedział, że mają stać w wodzie- i tak kolejno zalewałam rośliny ...
Teraz mam już kilka pięknych roślin tego rodzaju, oprócz tego- kilka innych- Dendrobium (jakąś hybrydę, której nie mogę sklasyfikować), Colmanara Jungle Monarch, a u Teściowej już czeka na mnie Aspasia (jak mnie informowała)-o nazwie "Cambria"- cóż, nic mi ta nazwa nie mówi- nie znalazłam takiej odmiany (ale to storczyk, bo go widziałam...).
Jutro zamawiam ze storczykowa kolejne 3 rośliny- i moja kolekcja się powiększa .

Miło byłoby z kimś "w realu" przy kawce pogadać o storczykach, zrobić nalot na jakąś giełdę kwiatową, czy złożyć się na jakąś droższą roślinę z internetu- i później (w wypadku sympoidalnych) po rozrośnięciu- podzielić się zdobyczą... Ale to takie moje marzenia

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: niedziela, 1 września 2013 16:29:11

Pani Beato,

znowu mam kilka uwag :

* żeby się wymieniać storczykami, trzeba mieć czym się wymieniać. Popularne marketowe hybrydy na pewno w to "nie wchodzą". Do ewentualnego podziału potrzebna jest odpowiednio duuuuża roślina, bo pojedyncza roślina MUSI mieć przynajmniej 3 psb. Oczywiście dotyczy to storczyków sympodialnych .

** Dam głowę , że Pani przyszła teściowa nie ma żadnej Aspasia. To nazwa rodzaju obejmująca kilka gatunków, dość rzadko, przynajmniej w Polsce, uprawianych.
Wiele międzyrodzajowych hybryd dostępnych w marketach to t.zw. Cambria. O ile nie było fiszki na roślinie, to określenie jej prawidłowej nazwy nie jest możliwe.

*** To Dendrobium, które Pani kiedyś pokazywała, to jest Dendrobium typu nobile i też na pewno nie ma żadnej nazwy. Zwykle jest to masowa produkcja bezimiennych hybryd, bo ich rejestrowanie jest kłopotliwe i drogie.

**** Prawidłowa nazwa to Colmanara.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 1 września 2013 23:03:22
Beato, ja również mieszkam w W-wie, tyle, że na Woli. Mam u siebie głównie falenopsisy, kilka oznaczonych. Co roku odwiedzam wystawy storczykowe, aby nasycić się widokiem różnorodnych gatunków orchidei. Ostatnio kupione przecenione nowe falenopsisy "spędzają mi sen z powiek" . Po prostu okazało się, że są jakieś chore, chociaż przy wybieraniu nic nie wskazywało, że są w złej kondycji.
Pół godziny mojego dokładnego oglądania tych storczyków w sklepie poszło na marne. Czasem miło byłoby podzielić się z kimś "miejscowym" nie tylko sukcesami ale i porażkami. Przy kawce pogadać o wspólnym hobby, pochwalić nowym nabytkiem, wspólnie wybrać się na wystawę. Przyznam, że nie znam osobiście osób, które znałyby się na prawidłowej pielęgnacji nawet popularnych falenopsisów. Gdy jednej znajomej w pracy zasugerowałam, że nie powinna podlewać storczyków tak jak zwykłych doniczkowych roślin, ona stwierdziła, że swoje podlewa właśnie tak i to kranówką, ale storczyki specjalnie ją nie interesują, podobnie jak moich innych znajomych trzymających na swoim parapecie pojedyncze marketowe hybrydy.
Jak będziesz chciała ze mną nawiązać kontakt to odpisz na mojego maila. Agnieszka

Autor: Beata B.
E-mail: arielka186@wp.pl
Data: piątek, 6 września 2013 14:10:51
Pani Grażyno- dziękuję za uwagi- są one cenne dla mnie jako dla osoby bez doświadczenia (dzielenie się wiedzą to naprawdę bardzo "chwalebna" cecha charakteru- o czym miałam okazję się przekonać, będąc na innych forach- zwierzęcych- tam hodowcy strzegli "wiedzy tajemnej" jak własnego oka ).
Co do wspomnianej Aspasia- fiszka podobno była (stąd Teściowa odczytała mi nazwę), ale że dawno nie byłam u Niej, sama jej nie widziałam- a drugiego członu nazwy mi nie podała- tak więc wszystko możliwe...
Wspomniana "Cambria" wd zdjęć (które w końcu dostałam) pokrojem przypomina...Dendrobium nobile (nie wiem czy dobrze "odrobiłam lekcję"- ale chodzi mi pisownię drugiego członu-tu mała litera oznaczałaby prawdziwe Dendrobium nobile- nie jak w przypadku hybryd-D.Nobile). Fiszka ma wypisaną nazwę "Cambria"- ale żeby nie było żadnej pomyłki, muszę to jeszcze zweryfikować po weekendzie (Teściowa ma sporo storczyków i być może coś nam się pomyliło... ).
Dziękuję też za sprostowanie nazwy "Colmanara"- teraz już wiem, dlaczego pod tą nazwą rodzajową nic mi się w wyszukiwarce nie wyświetlało...

Agato, cieszę się, że masz podobne przejścia jak ja- również zaczęłam przygodę od marketowych storczyków, których nie umiałam utrzymać przy życiu. Ostatnio znów mam problemy ze storczykiem ze sklepu z roślinami- tyle, że tam rośliny trafiają prosto ze szklarni- i stąd te wybujałe rośliny praktycznie nikną w oczach w przeciętnym mieszkaniu... (Ja kupiłam już urządzenie mierzące wilgotność powietrza, powywiercałam dodatkowe otworki w plikowych doniczkach żeby korzenie szybciej przesychały po podlaniu-dopiero po tym wędrują do osłonek, a i tak wiem, że jeszcze duuużo nauki przede mną, żeby mieć jakieś sukcesy w uprawie storczyków...).
Również mam głównie Phalaenopsisy- hybrydy- od białych po bordowe (ciężko nazwać ten kolor- jakby maksymalnie ciemny róż- jest w dziale "Co kwitnie w sierpniu?"), oprócz tego Dendrobium typu Nobile (sympoidalne, tak więc kilka pędów) i mój mały "unikat"- który trafił do mnie jakby przypadkiem- Colmanara Jungle Monarch- już 3 rośliny (też sympoidalne, więc w każdej z doniczek są co najmniej 3 pseudo-bulwy, i cały czas pojawiające się nowe przyrosty). Również Dendrobium jak zauważyłam wczoraj, wypuściło już 2 keiko- wyrastają wraz z korzonkiem wprost z łodygi- mam nadzieję, że łatwo będzie je oddzielić we właściwym czasie ...
Co do wody- ja podlewam destylowaną, którą Narzeczony kupuje mi na...stacji benzynowej .
Zapraszam na pw, to sobie "pogadamy" .

Autor: gggoska
E-mail:  
Data: piątek, 20 czerwca 2014 21:59:08
Właśnie z takiej żądzy porozmawiania z kimś podobnie do nas zakręconym powstał warszawski odział PTMSu. Najbliższe spotkanie najprawdopodobniej 5.07. Zapraszam na kawkę i pogaduchy. Szczegółowe informacje niedługo na forach storczykowych. Pozdrawiam

Autor: stefano
E-mail:  
Data: niedziela, 26 kwietnia 2015 23:40:16
Witam,
dopiero niedawno odkryłam tę stronę o storczykach, wcześniej nawet nie wiedziałam, że jest ich tak wiele.
Kiedyś uprawiałam różne rośliny, miałam ich bardzo dużo, potem jednak stopniowo zmniejszała się ich ilość. Moją wielką miłością są koty, a te raczej nie idą w parze z roślinami, niestety część z nich została pożarta.
Dwa, czy trzy lata temu, kupiłam pierwszego storczyka, potem dochodziły kolejne. Aktualnie mam ich tylko 11, a nawet 11,5 i prawie wszystkie wciąż kwitną. Nie wiem czy to jest normalne, ale może warunki u mnie im odpowiadają. Na szczęście koty stwierdziły, że te rośliny do pożarcia się nie nadają.
Moje storczyki, to pewnie jedne z najbardziej pospolitych, ale i tak są piękne

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 27 kwietnia 2015 09:14:55
Takie nieustające kwitnienie to dobry znak - ewidentnie warunki mają sprzyjające. Dostosowywanie warunków na siłę czasem działa, a czasem nie, więc fakt, że rośliny dobrze rosną same z siebie dobrze wróży dalszej uprawie.

Powodzenia!

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl