Autor: |
Beata B. |
E-mail: |
arielka186@wp.pl |
Data: |
piątek, 6 września 2013 14:10:51 |
Pani Grażyno- dziękuję za uwagi- są one cenne dla mnie jako dla osoby bez doświadczenia (dzielenie się wiedzą to naprawdę bardzo "chwalebna" cecha charakteru- o czym miałam okazję się przekonać, będąc na innych forach- zwierzęcych- tam hodowcy strzegli "wiedzy tajemnej" jak własnego oka ).
Co do wspomnianej Aspasia- fiszka podobno była (stąd Teściowa odczytała mi nazwę), ale że dawno nie byłam u Niej, sama jej nie widziałam- a drugiego członu nazwy mi nie podała- tak więc wszystko możliwe...
Wspomniana "Cambria" wd zdjęć (które w końcu dostałam) pokrojem przypomina...Dendrobium nobile (nie wiem czy dobrze "odrobiłam lekcję"- ale chodzi mi pisownię drugiego członu-tu mała litera oznaczałaby prawdziwe Dendrobium nobile- nie jak w przypadku hybryd-D.Nobile). Fiszka ma wypisaną nazwę "Cambria"- ale żeby nie było żadnej pomyłki, muszę to jeszcze zweryfikować po weekendzie (Teściowa ma sporo storczyków i być może coś nam się pomyliło... ).
Dziękuję też za sprostowanie nazwy "Colmanara"- teraz już wiem, dlaczego pod tą nazwą rodzajową nic mi się w wyszukiwarce nie wyświetlało...
Agato, cieszę się, że masz podobne przejścia jak ja- również zaczęłam przygodę od marketowych storczyków, których nie umiałam utrzymać przy życiu. Ostatnio znów mam problemy ze storczykiem ze sklepu z roślinami- tyle, że tam rośliny trafiają prosto ze szklarni- i stąd te wybujałe rośliny praktycznie nikną w oczach w przeciętnym mieszkaniu... (Ja kupiłam już urządzenie mierzące wilgotność powietrza, powywiercałam dodatkowe otworki w plikowych doniczkach żeby korzenie szybciej przesychały po podlaniu-dopiero po tym wędrują do osłonek, a i tak wiem, że jeszcze duuużo nauki przede mną, żeby mieć jakieś sukcesy w uprawie storczyków...).
Również mam głównie Phalaenopsisy- hybrydy- od białych po bordowe (ciężko nazwać ten kolor- jakby maksymalnie ciemny róż- jest w dziale "Co kwitnie w sierpniu?"), oprócz tego Dendrobium typu Nobile (sympoidalne, tak więc kilka pędów) i mój mały "unikat"- który trafił do mnie jakby przypadkiem- Colmanara Jungle Monarch- już 3 rośliny (też sympoidalne, więc w każdej z doniczek są co najmniej 3 pseudo-bulwy, i cały czas pojawiające się nowe przyrosty). Również Dendrobium jak zauważyłam wczoraj, wypuściło już 2 keiko- wyrastają wraz z korzonkiem wprost z łodygi- mam nadzieję, że łatwo będzie je oddzielić we właściwym czasie ...
Co do wody- ja podlewam destylowaną, którą Narzeczony kupuje mi na...stacji benzynowej .
Zapraszam na pw, to sobie "pogadamy" . |
|
|